Raja-ajatuksia Mietteitä kaakonkulmalta

Mölinää Oikeasta Marginaalista

Jostain syystä ryhdyin käyttämään toista pääsiäispäivääni selailemalla Mikko Paunion blogituotantoa tällä sivustolla; innoittajana oli varmaankin hänen ties mones vihreitä huitova kirjoituksensa. Selailusta tulikin yllättävän antoisa, kuten jatkossa havaitsemme.

Alkupisteeksi voi laittaa Markku Huuskon blogin valeuutisista viime marraskuulta. Siinä hän mainitsi erikseen epidemiologian dosentti Mikko Paunion ja tämän kirjoitukset Oikea Media -nimisellä sivustolla. Huuskon kirjoitus poiki Pauniolta raivostuneita vastauksia sekä Oikeaan Mediaan että myös tänne Puheenvuoroon (ensimmäinen, toinen ja kolmas).

Kaikissa Paunion purkauksissa oli sama pihvi: Pekka Haavisto oli hakenut - ja tullut valituksi - EU:n Darfur-suurlähettilääksi, ja tässä valinnassa oli jotain kieroilua, koska kelpoisuusehdoissa vaadittiin akateemista loppututkintoa, jota Haavistolla ei ole. Todisteeksi Paunio on useaan kertaan linkittänyt sekä EU:n virallisessa lehdessä julkaistun ilmoituksen suurlähettilään paikasta että lehdistötiedotteen, jossa kerrottiin Haaviston valinnasta. Tällainen argumentointi antaa vaikutelman, että Paunio ei ole vaivautunut tarkistamaan antamiaan lähteitä, niin höpsö kokonaisuus noista muodostuu.

Jopa hyvin vähäiselläkin vaivannäöllä kiinnittyy huomio linkitettyjen dokumenttien päiväyksiin. Ilmoituksen päivämäärä on 17. elokuuta 2007, lehdistötiedote on päivätty 18. heinäkuuta 2005. Joko käytössä on ollut aikakone tai Paunio kirjoittelee hölynpölyä; veikkaan jälkimmäistä. Mitään muuta mielekästä selitystä en keksi sille, että valinnasta ilmoitetaan kaksi vuotta ennen paikan tuloa haettavaksi.

Hieman enemmän vaivaa tarvitaan, jotta selviäisi, mistä paikasta ilmoituksessa oikein oli kyse. Jossain Paunio sentään oli oikeassa, nimittäin siinä, että kelpoisuusvaatimuksena todellakin oli yliopistotutkinto. Sitä vastoin hän ei ollut jaksanut kunnolla lukea, mihin tehtäviin henkilöä haettiin. Lyhyesti kyseessä oli siitä, että EU oli loppuvuodesta 2007 perustamassa suurlähetystöä Afrikan Unionin päämajaan Addis Abebaan, Etiopiaan, ja tälle edustustolle haettiin johtajaa eli suurlähettilästä. - Valituksi tuli muuten kokenut belgialaisdiplomaatti Koen Vervaeke. - Haavisto sitä vastoin oli EU:n erityisedustaja Sudanissa, siis täysin eri tehtävä.

Vihervihan sokaisemana Paunio siis on kirjoitellut puutaheinää, ja Huuskon arvio valeuutisista on ollut oikeaan osunut, Paunion kirjoituksia kun voi hyvin kutsua valehteluksi. Saattaa jopa olla, että pääministeri Sipilä olisi sanonut edes kerran jotain järkevää arvioidessaan kaikenmaailman dosentteja, mutta tämä on vielä harkinnassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Haavisto on kuitenkin antanut väärän kuvan koulutuksestaan. Hän on kyllä tietänyt mistä kyse.

Ymmärrän, että on ongelmallista nykyaikana poliitikolle, jos hänellä ei mitään korkeampaa opinnäytettä kuin yo-tutkinto. Kohta on puolella suomalaisista korkeakoulututkinto. Heitä on runsaasti kaupan kassana, siivoojina sekä kotihoitajina. Siksi voisi odottaa, että kansanedustajilla ja ministereilläkin olisi riittävä koulutus.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ja missä tämän väärän kuvan voisi nähdä? Paunion kirjoitukset eivät ainakaan ole luotettava lähde, joten olisiko jotain muuta?

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Itse moitit muita kun eivät viitsi nähdä vaivaa muttet itse viitsi nähdä vaivaa, jos tuo kuvastaa normaalia tapaasi niin ei ihme jos negatiivistäkin palautetta tulee.

Minä en ala sitä vaivaa puolestasi näkemään mutta ainakin Afes Pressin julkaisemassa lyhyessä Haaviston elämänkerrassa lukee näin: He has been a Visiting Professor at the University of Bristol (2002).

Googletin ja paljon muutakin löytyi, mutten näe sitä vaivaa toisten puolesta. Se kuka noista vääristä tiedoista on vastuussa onkin eri asia, en ota siihen kantaa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Oletan, että väitteen esittäjä kertoo myös lähteensä. Lähteiden mainitsematta jättäminen ei oikein edistä keskustelua, kun muut eivät tiedä, onko väitteelle mitään perusteluja. Pyrin itse kertomaan omat lähteeni, enkä pidä kohtuuttomana odottaa muilta samaa.

Lainauksesi on ihan oikea, mutta vielä kaipaan sitä Hämäläisen mainitsemaa väärää kuvaa. Huuskon blogissa on linkki Iltalehden uutiseen, jossa tämä Bristolin yliopisto -tapauskin on käsitelty:
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201707212200236...

Väärä kuva voi tietysti syntyä niille, jotka eivät tiedä, mitä "Visiting Professor" oikeasti tarkoittaa, mutta se tuskin on Haaviston vika.

Väinö Hirvelä

Eli siis oot vassari joka triggeröityi hänen "vihervihastaan" ja rupesit oikein perkaan blogia. Ilmeiesti tarkoituksena discretitoida tämä hirviö. Yhden hyvän epämääräisyyden löysit onneksi olkoon. mitenkäs olikos siellä yhtäkään oikeasti hyvää pointtia mistä olisit oikeasti samaa mieltä?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Jos ministeri kirjoittelee pehmoisia, se on iso uutinen. Jos Paunion tapainen persoona kirjoittelee pehmoisia, sekin on uutinen, paljon pienempi tosin, eikä Paunion itsensä takia, vaan hänen pehmoisten kirjoittelujensa vuoksi.

En itse huomaa, missä kohdassa yritän tehdä hänestä hirviötä. Hänen esittämänsä valhe vain on niin karkea, että se ei ole esittäjälleen kunniaksi. Virheiden korjaaminen edistää keskustelua, koska virheellisiä väitteitä ei enää esitetä, tai jos esitetään, kukaan ei niitä usko, kun asioiden oikea tila on tiedossa. Kyseessä ei siis ollut mikään "pieni epämääräisyys", vaan aivan selkeä valhe, jonka syyksi on helppoa kuvitella tarkoitushakuisuus.

Paunio ja minä elämme sen verran erilaisissa todellisuuksissa, että en pidä kovin todennäköisenä, että olisimme jostain samaa mieltä. Paunion agenda on niin vahva, että hän ei kaihda edes valehtelua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuli muuten valenediat mieleen aamun Hesaria selaillessa. Siellä oli oikaisu, jossa kerrottiin että Harkimo ja Lepomäki ovat ennenkin ilmaisseet kantoja sotesta päinvastoin kuin pääkirjoituksessa oli väitetty.
Hesari siis oikaisee tuollaisia väittämiään.

Toimituksen poiminnat

Sivut