Raja-ajatuksia Mietteitä kaakonkulmalta

Vihreä oraakkeli

En sano tätä vihreänä, vaan selkeän ajattelun ja hyvien perustelujen ystävänä: Osmo Soininvaara on yksi tämän maan parhaista yhteiskunnallisista aiheista kirjoittaja. Erityisesti arvostan hänen kykyään olla sortumatta naurettavaan poliittiseen propagandaan, vaan hän osaa katsella asioita muistakin näkökulmista kuin omastaan.

Tämä laaja näkökulma pystyy parhaimmillaan tuottamaan hätkähdyttävän hyviä ennustuksia. Sattumalta minulla on juuri kesken Soininvaaran Jäähyväiset eduskunnalle. Kirja ilmestyi alkuvuodesta 2015 eli reilut kaksi vuotta sitten, ja siinä hän kirjoittaa sivulla 162 näin:

Kun Timo Soini selvästi tähtää hallitukseen seuraavalla vaalikaudella, kehittymätön sisäisen pohdinnan kulttuuri tulee muodostamaan puolueelle hallituksessa suuren haasteen. Ylhäältä käskemällä saa puolueen lopulta hajalle.

Ja mainittu seuraava hallituskausi on tämä nykyinen. Aika hyvin osui ja upposi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Osmon kirjoitukset ovat yleensä vähintäänkin kiinnostavia.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Hän kykenee holistiseen kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Jäähyväiset eduskunnalle oli pieni ja hyvin vaikuttava kirja. Soininvaara kuvasi, miten politiikan tekeminen oli vaikeutunut ja miten usein häntä heilutti koiraa, kun poliitikot seurasivat kylmä hiki niskassa mediaa, somea ja jos jotain halusi tehdä, viimeistään silloin jarrumiehet marssittivat mieleisensä perustuslakiprofessorin esiin.

Toinen peräkkäinen hallituskausi ja kolmas peräkkäinen hallitus kompuroimassa. Kaksi vaalikautta ja nyt siis ainakin neljä hallitusta. Kuva joka syntyy Suomesta, Suomen yhtenäisyydestä ja kyvystä tehdä päätöksiä, on aika surkea. En ihmettelisi, jos olemme seuraava, jonka kestävyyttä koetellaan vielä isommallakin moukarilla.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Osmo olisi vielä huomattavasti mielenkiintoisempi, jos uskallus riittäisi tuulettamaan Vihreiden omia ummehtuneita ongelmia. Rivien välistä voi lukea, että on ne tajunnut, mutta ei viesti tarpeeksi selvästi että suurin osa omasta väestä ymmärtäisi.

Toisaalta voi olla, että kulisseja pitää yrittää pitää pystyssä viimeiseen asti. Imagovetoisen puolueen kannatus ei todennäköisesti kestäisi sitä, että kulissien takainen todellisuus näkisi välillä päivänvaloa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kommenttisi olisi huomattavasti mielenkiintoisempi, jos se kiinnittyisi johonkin konkreettiseen asiaan eikä vihjailisi epämääräisesti kuin ennustajaeukko kahvinporojen äärellä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

En tiedä, mitä tarkoitat ummehtuneisuudella ja tuulettamisella, mutta kyllä Soininvaaran kirja "Vihreä politiikka" on jotain muutakin kuin katkematonta ylistyslaulua. En tosin ole juuri nyt kirjahyllyni lähellä, joten arvio perustuu muistikuviin.

Vihreiden kutsuminen imagovetoiseksi on aika erikoinen sanavalinta. Eiköhän jokaisella puolueella ole imago, vihreillä se ei ole henkilöperustainen, kun puheenjohtajan kaudet on rajattu.

Kuka muuten mahtaisi olla sdp:n vastine Soininvaaralle?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ympäristöpolitiikka ja täydellinen kyvyttömyys vastata ilmastonmuutosongelmaan on selkein Vihreiden ongelma.

Vihreys on se imagovetoisuuden keskiö ja puolueelle ei pitkään aikaan ole ollut tärkeää toteutuuko ympäristön suojelu käytännösä, kunhan se toimii imagotasolla.

Molemmista Soininvaara on selvästi tietoinen, mutta suurin osa Vihreistä on asiasta täysin pihalla. Todennäköisesti siksi että heitä on kiinnostanut vain se vihreä imago, eikä pragmaatinen todellinen vaikuttaminen ja tekeminen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #6

Olen samaa mieltä siitä, ettei vihreiden ympäristö ja ilmastopolitiikka ole täydellistä. Mutta kannattaa huomata, että vihreiden ja demareiden energiapolitiikkassa on noin 60-70% samaa,ehkä jopa pikkaisen enemmänkin, mutta samalla täytyy todeta, että erot ovat pääosin vihreiden hyväksi. Energiapolitiikkanne kun on useilta osin kovin kunnianhimoton sekä vähän vanhahtava. Toki pääongelman ollessa se, että konkretian sijasta näytätte tyytyvät ympäripyöreisiin lausumiin - toki tämä on puolueenne helmasynti politiikassa yleisemmälläkin tasolla. Ja se, että jopa energiapolitiikassa jää ympäristö kokolailla kakkososaan teollisuuden energiansaannin rinnalla. Toivonkin, että myös tältä osin päivitätte politiikkaanne ja tähtäätte vähän korkeammalle.

Toimituksen poiminnat

Sivut