Raja-ajatuksia Mietteitä kaakonkulmalta

Natsi on natsi

Jos olet puoluetoimistossa ihmisiä vuohiin ja lampaisiin jakava Matti Putkonen, voit siirtyä suoraan viimeiseen kappaleeseen, sinulle ei ennen sitä ole mitään oleellista. Te muut voitte kaikin mokomin jatkaa eteenpäin.

Aloitamme joukolla lainauksia:

"Taistelumme täytyy päättyä ja se tulee päättymään voittoon." (15)

"Kun nyt katselen meidän älymystösäätyämme - valitettavasti heitä tarvitaan, muutoin heidät voisi jonain päivänä [...] hävittää tai vastaavaa - niin minua alkaa melkein pelottaa." (54)

"Siinä [kansan tunnepitoisessa vaistossa] ei ole monia eri vivahteita, on vain joko kyllä tai ei, rakkaus tai viha, oikeus tai vääryys, totuus tai valhe, ei koskaan puoleksi toista ja puoleksi toista tai osaksi jompaakumpaa jne." (87)

"Kaiken propagandan täytyy olla kansanomaista ja asettaa henkinen tasonsa niiden käsityskyvyn mukaan, jotka ovat älyltään kaikkein vaatimattomimpia niistä, joiden puoleen se pyrkii kääntymään. Sen mukaan sen puhtaasti henkinen taso on asetettava sitä vaatimattomammaksi, kuta suurempi on se ihmisjoukko, johon sen on kohdistuttava. [...] Kuta vaatimattomampi propagandan tieteellinen painolasti on ja kuta enemmän se yksinomaan ottaa huomioon suurten joukkojen tuntemistavan, sitä tehokkaammaksi sen vaikutus muodostuu." (88)

"Samoin piti joukon itsensä oppia taaskin tuntemaan ja ajattelemaan kansallisesti ja isänmaallisesti." (132)

"Monia satoja, jopa tuhansiakin tovereitani olen luennoitsijantoimintani aikana johtanut takaisin oman kansansa ja isänmaansa luo." (133)

"Samoin kuin esi-isämme eivät saaneet sitä maata, jossa me nyt elämme, taivaan lahjana, vaan heidän täytyi se valloittaa asettamalla panokseksi oma henkensä, samoin ei vastaisuudessakaan suinkaan Jumalan armo suo meidän kansallemme maata ja samalla elämää, vaan ainoastaan voittoisan miekan valta." (155)

"[E]ttä tämä maailma joskus vielä joutuu alttiiksi mitä ankarimmille ihmiskunnan olemassaolosta käydyille taisteluille, siitä ei voi kenelläkään olla epäilystäkään." (158)

"He kulkevat omaa tietään, tunkeutuvat kuin hiipimällä kansojen keskuuteen ja kovertavat sisästäpäin maan ontoksi niiden jalkojen alta, ja taistelevat omilla aseillaan, jotka ovat valhe ja parjaus, myrkyttäminen ja hajottaminen, ja kiihdyttävät taistelun jopa vihattujen vastustajiensa veriseen sukupuuttoon hävittämiseen saakka." (180)

"Maan kaivaminen inhimillisen kulttuurin olemassaolon alta tuhoamalla sen kannattajat on kansallisen maailmankatsomuksen silmissä mitä kirottavin rikos." (217)

"Siinä tapauksessa emme enää olisi uuden suuren aatteen esitaistelijoita, vaan nykyhetken valheen halpoja palkkatyömiehiä." (268)

"Se seikka, että Saksassa ei ole vereltään yhtenäistä kansakuntaa, on aiheuttanut suunnattoman paljon kärsimyksiä." (270)

"Erään suuren sotafilosofin vakavan väittämän mukaan taistelu ja siten sota on kaikkien asioiden isä." (276)

Lainaukset ovat Werner Maserin kirjasta Adolf Hitlerin Taisteluni. Se oli ihan vain selailtunakin varsin hyytävää luettavaa, koska sen sivuilta pomppasi vähän väliä esiin retoriikkaa, joka on tullut tutuksi Immosen "lyyrisissä" avautumisissa. Eipä ole lyriikkakaan entisellään, sanon minä. Kansa, taistelu ja kulttuuri vilisevät myös Immosen halvassa demagogiassa. - Sitaattien perässä suluissa olevat numerot ovat kirjan sivunumeroja, tossavaistosta poiketen annan lähteeni pyytämättä, jotta jokainen voi halutessaan tarkistaa lainausten paikkansapitävyyden.

Työmiehen teilaustunnilla Immonen saavutti uuden pohjan selittelyissään, joita muut blogistit ovat jo ehtineet analysoida ja naurettaviksi todeta. Toisaalta ei hän oikein muutakaan voi, kuten ei oikein voinut edellä mainitun teoksen nimihenkilökään, joka marraskuussa 1938 lausui: "Pakko oli syynä siihen, että vuosikausia puhuin vain rauhasta."

Ja sitten tiedoksi Matti Putkoselle: Minä pidän Olli Immosta natsina tai ainakin natsahtavana, ja ihmettelen, kuinka hän edelleen kelpaa ps:n eduskuntaryhmän jäseneksi. Edellä olevat lainaukset paljastavat selvästi, mistä suunnasta Immonen on retoriikkansa ja ajattelunsa hakenut - ja Putkonen puolustaa raivokkaasti tällaista roskaa. Kuinka te kehtaatte?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Oscari Wirola

Jussi hyvä, sinä sen kirjoitit esiin! Kyllä minä teen sinulle seuraa ja totean Immosen olevan natsi tai ainakin natsahtava.

Kun hän haluaa vielä Suomesta monomaan, sitähän me tosin jo olemmekin ja nyt pitäisi vaihtaa jalkineita! On siis ihan monomaanikko!

Minna Eerolainen

..ja kyllähän te kehtaatte! Putkonen& Immonen, mikä pari :D Pekka Vennamo on sekä Putkosen että persujen suhteen asian ytimessä, moiset pellet eivät ansaitse röhönaurua kummempaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

On hienoa että siihen joukkoon kuuluu oikea asiantuntija joka tuntee Taisteluni-kirjan hyvin:)

Kari Ahveninen

Oh! Meillä on vihreä joka on lukenut Aatun pläjäyksen. Ja joka löytää siitä vastauksen kaikkeen.

Jossain mielessä huvittavaa, että vihreät lukevat Mein Kampfia, jota luultavasti suurin osa persuista ei edes tiedä olevan olemassa. Tai ei ainakaan ole lukenut vaikka tietäisivätkin.

Ihan vain tiedoksi Jussi Salmiselle: Vihreitten nykyinen politiikka on kovin natsahtavaa, joten kannattaa katsoa tarkoin mitä kirjoitatte.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivottavasti Jussi Salminen kertoo suosittelijoineen onko natsipuoluetta edes ollut missään olemassakaan.

Näiden mielestä Joulupukki on taruolento, mutta natsipuolue on totta.

Oscari Wirola

Risto ja Kari, kyllä yleissivistykseen kuuluu lukeminen, jopa Hitlerin Taisteluni lukeminen. Silloin tietää mitä vastustaa. Vahinko jos persuista suurin osa ei edes tiedä kirjan olemassaolosta, sillä näin noita yksinkertaisia voidaan kusettaa mennen tullen.

Kyllä meillä on valitettavan monta jotka viljelevät samoja aatteita Aatun kanssa niitä itse lukematta. Mutta miten lähellä ne Aatun ajatukset ovat esim. Immosen ja Breivikin ajatuksia, miten lähellä!

Lauri Wirén

Natsi voi olla natsi ja idiootti on idiootti. Hyvä, että Jussi on puolensa valinnnut.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tosiaan, nuohon ovat oikeastaan synonyymejä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Lauri Wirén
Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Edellä on kommentteja, joiden kirjoittajat ovat nähtävästi eri mieltä kanssani. Sen kummemmin perustelemaan ei yksikään ole vielä argumenttejaan ehtinyt; ehkä yhtäläisyydet ovat liian selkeät. Kömpelöt ad hominem -tölväisyt eivät vakuuta, joten toivottavasti niitä vältetään jatkossa. Myöskään natsikortti-kortti ei tässä toimi, koska natsi on natsi, kuten jo otsikossa todetaan. Eri mieltä olevat siis voisivat jatkossa keskittyä perustelemaan, miksi Immonen heidän mielestään ei ole natsi. Immosen omat vakuuttelut ovat ongelmallisia, syyn siihen kertoo blogitekstin viimeinen lainaus.

Kuten blogikirjoituksessa kerron, en ole lukenut itse kirjaa, vaan siitä kertovan kirjan.

Lauri Wirén

Immosen natsittelu on myös "ad homineminia" l. suomeksi henkilökohtaisuuksiin menemistä, joten ketjun aloittaja määritteli postauksessaan suuntaviivat tälle keskustelulle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Immonen on poliittinen henkilö, kansanedustaja. Hänen poliittispohjainen arvostelunsa ei ole ad homineminia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Argumentum ad hominem tai lyhyesti ad hominem (lat. homo, henkilö, argumentointi henkilöä vastaan) on argumentaation muoto, jossa argumentoija viittaa joihinkin vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta.[1] Ad hominem määritellään useimmiten argumentointivirheeksi,[1][2][3] mutta joissain yhteyksissä käytettynä ad hominem on kuitenkin hyväksyttävä, jopa välttämätön, menettelytapa.[4][5]"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Immosen natsittelu on myös "ad homineminia""

Höpsistä. Immosen kutsuminen varusmiespalveluksensa keskeyttäneeksi vartijaksi olisi ad hominem -argumentointia, hänen ja todennäköisen natsin puheiden vertaaminen ei ole.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jussi Salminen, et sinäkään ole kertonut missä ja milloin on jossakin ollut natsipuolue!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Aimo Remes osaa varmaan itsekin tutkia historiankirjoja. Nyky-Suomen kannalta olennaista on, onko hallituspuolueen riveissä kansallissosialisteja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #36

Olen kyllä tutkinut historiaa, mutta natsipuoluetta en ole löytänyt, senvuoksi kysynkin sinulta missä sellainen on ollut, kun käyttelet sitä sanaa kuin jotenkin olisit siihen mieltynyt.

Suoraan kysymykseen myös kiertelemätön vastaus, toivottavasti myös löytyy.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #40

Kertoisitko, missä kohdassa blogikirjoitustani on sana "natsipuolue", johon kuulemma olen mieltynyt?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On tärkeää analysoida uusnatsismin tai natsismin leviämistä valtatakenteiden sisään.
Yhtä tärkeää on esittää vaihtoehtoja. Pelkkä analyysi ei näitä pysäytä. Tarvitaan vastavoimia.
Minulle tämä liberan kommentti oli innostava. http://www.libera.fi/kommentti/empatian-ja-vahan-t...

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Jotenkin en jaksa ymmärtää. Tämänkin blogin kirjoittaja, sitaattien määrästä päätellen, on lukemattoman määrän aikaa käyttänyt tämän asian parissa. Eikä hän taatusti ole ainoa. Tuhansia työtunteja on tämänkaltaiseen asiaan Suomessa mennyt, enkä usko, että Suomen nykyisten ongelmien ratkaisuun asialla on juurikaan merkitystä-

Täällä kun Suomen ja suomalaisten ongelmien ratkaisun sijaan mekkaloidaan milloin Immosesta, milloin avioliittolaista, milloin eläkeläisten kalastusmaksuista ja onhän näitä "tärkeitä" asioita paljon muitakin.

Miksi eivät suomalaiset tee töitä todellisten ongelmien kanssa. Miten saadaan suomalaisille työtä ja leipää. Uskoisin, että paljon hyödyllisempään olisi aika siinä mennyt!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No kuule, Putkonen taas konsultoi asianajajaa, tuskin ilmaiseksi.
Muutenkin ja vähän asian viereen, PS-puolue profiloituu nykyään Putkosen kautta. Tahallista tai ei. Siltoja rakentavaa se ei ole.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Lohdutan sen verran, että ei tuon blogikirjoituksen tuottamiseen sentään tuntikausia kulunut. Jos aihe on tärkeä, kyllä siihen muutaman tuokion voi käyttää. En ole ikinä tuntenut omakseni tossavaiston tyyliä tuutata liukuhihnalta blogikirjoitus päivässä ja kaksi parhaassa.

"Mutku on muitakin ongelmia" on aivan liian kulunut väistöyritys.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Salminen on opetellut sitaatit ulkoa vai löytyykö ko teos "patjan" alta? Jos omistat ko teoksen, divarihinta lienee siinä 200 euroa, saattaa kohtpuolin olla kysyntää muuallakin kuin Evitskogin natsiyhteisössä. Kirjallisuusihmisenä voinet tutustua Marcus Wolffin tuotantoon, se vahvistaa ideologiaa kummasti

Irma Hirsjärvi

Tämä keskustelu natsi-ideologian voimallsiesta tunkemisesta suomalaiseen kulttuuriin jopa parlamentaarisin voimin on äärimäisen tärkeä.

Joka haluaa nähdä, miten se toimii, voi seurata vaikkapa Joukkovoima-liikeen facebook-ryhmiä. Niihin tunkee jatkuvasti mukaan sellaisia oikeita ja feikkiprofiileja, jotka esittävät harhaanjohtavasti Suomen kurjistumisen syyksi maahanmuttoa, pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, ajattelua joka nojaa aivan suoraan natsiaatteeseen.

Nämä trollaajat ovat kaivautuneet kuin saivareet jokaiseen median taipeeseen, ja ovat levittäneet pelon ja uhkailun ilmapiiriä liian pitkään maassamme.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hirsijärvi, Kansansosialistit Saksassa antoivat lopullisen turvan juutalaisille ja kommunistinen Neuvostoliitto taas sieltä turvaa hakeneille suomalaisille kommunisteille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Natsi on natsi, vaikka voissa paistaisi!" (vanha suomalainen sanonta)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mieleen nousee Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestyminen vuonna 1954 ja sitä seurannut julkinen keskustelu aikansa mediassa.

Eräs rouva kirjoitti sanomalehden yleisönosastoon ja kertoi olevansa syvästi järkyttynyt. Hän oli laskenut useaan otteeseen kaikki kirjan kirosanat. Niitä hän oli makustellut monta unetonta yötä ja vaati nyt kirjan vetämistä pois myynnistä.

Tämän naisen kohdalla voi helposti todeta sairaalloisen kiinnostuksen kirosanoihin.

Jussi Salmisen blogikirjoituksen luettuaan voi helposti vetää samansuuntaiset johtopäätökset kirjoittajan kiusallisesta mieltymyksestä natsifraseologiaan.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

"Yritän ymmärtää asioita, vaikka en siinä aina väitä onnistuvani."

Esittelytekstisi kertoo jo kaiken =D

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Natsi on natsi on natsi on natsi. On natsi. Tämä tuli selväksi, mutta onko meillä määritelmää natsille? Termi on kuitenkin peräisin 1930- tai jopa 1920-luvun Saksasta; voiko sen vakavalla naamalla siirtää suomalaisen sisäpolitiikan haukkumasanastoon?

Rasisti on paljon helpommin hahmotettava sana: melkein yhtä ruma, mutta ymmärrettävämpi. Koska rasisti-kortti kuitenkin netin pokeripöydässä häviää natsi-kortille, on viimemainitun käyttö houkuttelevampaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Niin "natsi" kuin "rasistikin" ovat sellaisia nimityksiä, joiden merkitystä läheskään kaikki eivät edes ymmärrä. On vähän niinkuin pikkulasten kiroilu ja törkeiden sanojen käyttö. Ovat kuulleet ne, mutta useimmiten todellista ja tarkkaa merkitystä ei tajua.
Enkä nyt muutenkaan kovinkaan rakentavana näe, erilaisten nimitysten käyttämistä. Vielä kun nimitykset yleensä ovat niin moniselitteisiä, että
ne monesti sopivat melkein kehen tahansa.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Lainaan tähän nyt Markon Hamilon kommentin tästä aiheesta: " On ihan totta, että kohu ei ole ohi. Nyt odotellaan, miten valehtelusta ja panettelusta kärähtäneet poliitikot ja toimittajat vastaavat. Olli Immonen on omasta puolestaan osoittanut, että kaikki median esittämät väitteet yhteyksistä ääriliikkeisiin ovat virheellisiä, ja poliisi jakaa tämän käsityksen. Ne, jotka muuta väittävät, ovat selityksen tai anteeksipyynnön velkaa.
Kuten luonnontieteilijöillä on tapana sanoa, show me the data or shut the fuck up."

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Vai että dataa kaipaillaan? Tuota noin... Tuolla ylempänähän minä juuri yritin osoittaa, mistä Immonen on lainannut ajattelunsa ja retoriikkansa. Toistaiseksi en ole nähnyt yhdenkään kommentoijan osoittavan minun olevan väärässä, joten ehkä Kalliojärven kommentin viimeinen lause kuuluisi minun esitettäväkseni.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Mutta tunnetustihan viher-vasemmisto ei koskaan anna tosiasioiden häiritä hyvää vastapuolen mustamaalaamista. Keitähän historian henkilöitä tuosta tuleekaan mieleen...ai niin, vastaus siihenkin löytyy otsikosta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vihreillä on nyt buumi pyrkiä opposition johtavaksi puolueeksi ja hyvin näyttää demarit ja vasemmistoliiton kannattajat avustavan.

Jaakko Häkkinen

"Minä pidän Olli Immosta natsina tai ainakin natsahtavana"
-- Hän on tehnyt yhteistyötä natsahtavan Kai Murroksen kanssa, mutta se ei tee hänestä itsestään natsia. Hän on pönöttänyt kuvassa uusnatsien kanssa, mutta se ei tee hänestä itsestään natsia.

Jos alamme yhteyksien ja assosiaatioiden perusteella tuomitsemaan ihmisiä, niin hylkäämme oikeudenmukaisuuden - ja sillä periaatteella varmasti sinäkin olet joskus ollut jossain tilaisuudessa jonkun kyseenalaisen henkilön kanssa. Kukaan ei kuitenkaan ole vastuussa kuin omista sanomisistaan ja tekemisistään.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Kukaan ei kuitenkaan ole vastuussa kuin omista sanomisistaan ja tekemisistään."

Varmaan huomasit, että juuri Immosen sanomisista tässä on ollut puhetta.

Toimituksen poiminnat

Sivut