Raja-ajatuksia Mietteitä kaakonkulmalta

Kuinka Fennovoimasta taiotaan kotimainen

Ilmoittaessaan ydinvoimaluvista tehdyistä päätöksistä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori muotoili vaatimuksen Fennovoiman vähintään 60 prosentin kotimaisuusasteesta seuraavasti:

Meillä on mielestäni kansallinen intressi edellyttää, että yhtiön omistuksesta selkeä enemmistö on kotimaisilla toimijoilla, eli siis [...] toimijoilla, joiden asuin- tai kotipaikka on EU- tai Eta-maiden alueilla.

(Video täällä)

Jos Suomesta ei mitenkään saada ruinattua tarpeeksi rahaa, tässä ilmainen vinkki - joka ei tarvitse edes syöttötariffia, toisin kuin ydinvoimala Isossa-Britanniassa - kuinka temppu tehdään:

Venäläinen raha perustaa sijoitusyhtiöitä Lontooseen ja Luxemburgiin, joissa ei ole tapana syynätä rahan liikkeitä liian pikkutarkasti. Nämä sijoitusyhtiöt voidaan vielä tarvittaessa piilottaa sotkuisen veroparatiisinaamion taakse, mutta se lienee tässä kuviossa tarpeetonta. Nämä sijoitusyhtiöt kun kelvannevat "EU:n alueella kotipaikkaansa pitäviksi", ja jos eivät kelpaa, Lontoossa lienee riittävästi tarkoitukseen sopivia oligarkkeja. Tällaisella kikalla ulkomainen raha muuttuu silmänräpäyksessä Vapaavuoren määritelmän mukaisesti kotimaiseksi, ja siirtyminen tulevaisuuden energiamuotoihin siirtyy taas hieman kauemmas.

Kun Vapaavuori siis puhuu kotimaisista toimijoista, hän ei suinkaan tarkoita yksinomaan suomalaisia. Yhteiskunnallisesta keskustelusta tulee jatkossa todella mielenkiintoista, jos tämmöisestä sanojen uudelleen määrittelystä tulee tapa. Mitäköhän "kotimainen ruoka" tarkoittaa Vapaavuoren mielestä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toinen mahdollisuus on perustaa tytäryhtiö Suomeen tai lainottaa jotain Suomalaista osapuolta joka voisi sitten korottaa "osuuttaan". Todella helppoa kiertää tuota kotimaisen omistajan vaatimusta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eikös tätä samaa kikkailua harrasta ainakin osa tuulivoimala yhtiöistä. Suuromistajien osoite voi olla kattohuoneisto Lontoon keskustassa.

Nämä omistavat sitten ristipoikki laitteiston ja siipien valmistajia. Veronmaksajat ja luonto maksavat, kun yhden myllyn hiilijalanjälki on suurempi kuin puhtaan energian tuotto. Loppunappulat odottovatkin uusia sijoituskohteita varmoiksi luokitelluissa pankeissa Bahamalla tai Caymanilla.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Kuka ostaisi fennovoimaa näillä hintatiedoilla:

http://puhutaanydinvoimasta.fi/2014/08/hurjat-luvu...

Ei kukaan, jonka omat rahat olisivat pelissä.

Toimituksen poiminnat

Sivut