Raja-ajatuksia Mietteitä kaakonkulmalta

Lappeenrannan vaalitunnelmia

Käytiinpä vaalit Lappeenrannassakin. Kuntaliitosten tuottama mammuttivaltuusto pieneni normaalikokoiseksi eli 59 valtuutettuun, mikä luonnollisesti kiristi kisaa. Yleislinja noudatteli aika lailla valtakunnallista: perussuomalaiset voittivat, suuret hieman menettivät. Vihreät menettivät neljästä paikastaan yhden, mutta sen selittää suurelta osalta valtuuston pieneneminen. Saamamme äänimäärä itse asiassa kasvoi neljän vuoden takaisesta 151:llä, ja meidän lisäksemme vain perussuomalaiset pystyi kasvattamaan äänimääräänsä. Vasemmistoliiton ainoa valtuutettu ei ollut enää ehdolla, ja muista ei nyt ollut paikan pelastajaksi.

Uusia naamoja valtuustossa on kaksitoista, eli kovin rajua tuuletusta ei lopulta tapahtunut. Minulle yllättävin läpimenijä oli Lalli Partinen, paremmin jääkiekkokaukaloista tuttu. Paikallislehdessä hän jo lupasi "käyttää hyväkseen ja jyrkästi" sitä, että valtuuston kokoukset lähetetään netissä suorina lähetyksiä. Ehkä luvassa on enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuin SaiPan pelissä... Onneksi valtuusto kokoontuu maanantaisin, eivät mene siis päällekkäin.

Siitä ei kai pidä olla yllättynyt, että kokoomuksen listalta yksi ns. nobody saa huomattavan äänisaaliin. Tällä kertaa hän oli 20-vuotias Emil Segerman, josta ainakaan minä en ole kuullut ennen vaaleja yhtään mitään, vaikka paikallismediaa mielestäni tarkkaan seuraankin. Taakseen hän jätti mm. kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Joonas Grönlundin.

Perussuomalaisia on uudessa valtuustossa yhdeksän. Kiinnostavaa on seurata, kuinka kaksi suurehkon määrän ääniä kerännyttä mahtuu samaan ryhmään; molemmilla on oletettavasti kiikarissa seuraavat eduskuntavaalit, ja molemmat asuvat Joutsenossa. Tällä hetkellä Jani Mäkelä lienee piikkipaikalla isomman äänimääränsä ja paikallisyhdistyksen puheenjohtajuutensa vuoksi, mutta tokkopa Juha Turkia - viime joulukuussa kristillisdemokraateista loikannut - jättää eduskuntavaaleja väliin.

Jätän armeliaasti mainitsematta sen ehdokkaan nimen, joka vaalimainoksissaan lupasi vastustaa venäläisten viisumivapautta. Epäselväksi jäi, miten se tehtäisiin Lappeenrannan kaupunginvaltuustosta; asiahan on EU-tason päätös. Kyseessä ei ole mikään yksinkertainen juttu. Ehdokas taisi tehdä aika ovelan vedon, koska hän varmaan neljän vuoden päästä voi kehuskella, että eipä ole tullut viisumivapautta, kun hän sen esti. Kammottavinta on, että joku voi ihan oikeasti uskoa tuollaisen hölynpölyn. Vaikka vaalimainoksissa ollaan joskus hieman säästeliäitä totuuden suhteen, tuollainen on silkkaa huijaamista.

Eduskuntavaaleissa puolitoista vuotta sitten perussuomalaiset sai 560 000 ääntä, nyt 307 000. En tässä ryhdy hedelmättömään saivarteluun siitä, onko tämä vertailu mielekästä vai ei, mutta oletan, että Timo Soini esikuntineen viettää palaverin jos toisenkin miettien, minne katosi yli 250 000 äänestäjää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Matti Jalagin

Herra Salminen.

Näkyikö missään lukemaa samalla kaavalla laskettuna koskien Vihreiden kadottamia äänestäjiä?

Noin niin kuin valtakunnallisesti ja ilman ketunhäntää kainalossa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Punavihreän median keskusyksikköhän meille tämänkin kertoo:
http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2012/kuntavaalit...

Ja vastauksena kysymykseen: eduskuntavaaleihin 2011 verrattuna vihreät sai 830 ääntä vähemmän.

Matti Jalagin

Entä kuntavaaleihin verrattuna tai presidentinvaaleihin v:lta 1956?

Kuinka älyllistä tuo kiekoilu on vertailla eri prosentteja eri vaalien välillä, kun totuus on politiikan ammattilaistenkin mielestä se, että kukin vaali tulee verrata edelliseensä vastaavaan?

Miten seurakuntavaaleissa meni viimeksi Vihreillä Lappeenrannassa?

Matti Jalagin

Punavihreä media keskusyksikköineen kertoo kyllä jotain.

KOK 21,9 544 682 -1,6 -54 466 +1,5 -54 456
SDP 19,6 487 206 -1,7 -54 916 +0,5 -74 352
KESK 18,7 464 853 -1,4 -48 347 +2,9 +1 587
PS 12,3 307 314 +7,0 +169 556 -6,7 -252 761
VIHR 8,5 212 342 -0,4 -15 935

Verrattuna siihen ainoaan oikeaan verrokkiin eli edellisiin kunnallisiin vaaleihin näyttää PS noukkineen lähes kaikki nuo Shit-pack'in puuttuvat äänet.

Mutta näissä ei vielä ollut kyse ek-vaaleista, joten siltä osin puhe seis.

Miltä tuo näyttää herra Salmisen silmiin? Voitolta vai torjuntavoitoltako?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #4

Mistä tämä räksytys? Minä vain mainitsin, että perussuomalaisilta katosi puolessatoista vuodessa 250 000 äänestäjää. En missään väittänyt, että tämä vertailu olisi mielekästä, mutta Ps:n päämajassa tuota lukua todennäköisesti katsellaan mietteliäänä. Johan tuon näki Soinin naamastakin ennakkoäänten tultua ruutuun. Eli voit lopettaa herroittelun ja muun mukakohteliaan naljailun. Kiitos.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #5

Ihmettelin samaa räksytystä, koska siitä puuttuu äly.

Ei kunnallisvaaleja verrata eduskuntavaaleihin eikä seurakuntavaaleja presidentinvaaleihin ja se sinunkin pitäisi älykkönä tietää.

Paljonko teiltä katosi ääniä verrattuina edellisiin vaaleihin?

Jari Niemi Vastaus kommenttiin #5

Jalagin koittaa kai vain sanoa, ettei Soinilla ole syytä uhrata ajatustakaan sille, mihin neljännesmiljoona ääntä katosi reilussa vuodessa. Kaikenhan voi kuitata sillä, että "pitää verrata 2008 vaaleihin". Päätä pensaaseen vaan ja hyvä tulee. :D

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #7

Jalagin ei koita vaan sanoo, että Salmisen linkin mukaan PS sai edellisiin vaaleihin verrattuna n. 169 tuhatta ääntä lisää ja saman verran menettivät voimanelikko sdpkokkeskvihr.

Numerot eivät valehtele, mutta en spekuloi enkä saivartele asialla enempää.

Valmistautukaa siellä vihreissä vaikka seuraaviin seurakuntavaaleihin.

Ja muistakaa verot, sillä ihmisillä on vielä ottamatonta rahaa eikä maailma pelastu sillä, että täällä ihmetellään kansalaisten tekosia; täytyy ohjata verotuksella ihmisiä oikeaan suuntaan. Myrskyt loppuvat ja maailma pelastuu.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #9

Olit vielä pari viikkoa sitten sitä mieltä, että persujen ääniosuus 3,5-kertaistuu. Totuus oli toinen - kerroin oli vajaa 2,25. Eli joka toinen "uusi" äänestäjä jäi kotiin tai äänesti muita. Gallupitkin valehtelivat koko ajan liian suurta perussuomalaisten kannatusta. Minnekähän huonoista gallupeista voisi valittaa?

Suuri osa suomalaisista rakastaa lähteä voittajan kelkkaan riippumatta siitä, mistä on kyse. Tämä oli yksi syy taannoiseen jytkyyn. Sama ilmiö nähtiin pressanvaaleissakin. Kun saatiin eka galluppi, jossa Haavisto nousi kakkoseksi, niin moni lähti mukaan Haaviston vankkureihin, nauttimaan annoksen endorfiinia.

Kun nyt kannatuksenne on lasku-uralla ja Sipilä joukkoinen takoo oppositiossa aivan uudella innolla, niin melkoinen fakiiri Soini saa olla, jotta hurmiotila toistuisi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Psykologia on ihmeellistä, vaaleissakin!

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Poimit esiin nimenä tuntemattoman Emil Segermanin. Kun tallasin muutaman kerran kaupungilla, hänen mainoksensa tuli kivasti esiin. Lopulta tuli tilaisuus myös vaihtaa ajatuksia maailmanmenosta ja hän jäi heti mieleen avarakatseisena kakskymppisenä. Kuin kruunuksi pari tuntia tuon jutusteluhetken jälkeen kohtasimme vielä kadulla ja hän vilkutteli iloisesti ohimennessään. Vaikutus oli sellainen, että jos asuisin Lappeenrannassa, olisin äänestänyt häntä.

Tällä hetken kokemuksella Emilin läpimeno EI ollut yllätys!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

200 ääntä saava parikymppinen tuntematon olisi helppoa lokeroida taas yhdeksi kokoomusbroileriksi, jolla omat mielipiteet rajoittuvat solmion värin valitsemiseen. Lappeenranta on kylläkin sen verran pieni, että täällä tyhjäpäisyydestä jää lähes varmasti kiinni, ja siksi arvelinkin, että jokin ihan oikea syy hänen äänipottiinsa oli.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tuo joutsenolaisuus on omalta kohdaltani voimavara ja lähtökohta.

Olen syntyjään Joutsenosta, mutta asunut muualla (mm. Imatralla) merkittäviä osia elämästäni. Tulevassa roolissani valtuustossa, koen edustavani koko Lappeenrantaa ja sen veronmaksajia tasapuolisesti.

Roolissani PS piirin puheenjohtajistossa ja varakansanedustajana (myöhemmin ehkä varsinaisena) edustan taas koko maakuntaa laajalla tuella kautta piirin, sekä Suomea ja suomalaisia.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Voimia ja intoa valtuustotyöhön. Ja kun siinä nyt olet: kertoisitko mielipiteesi siitä, onko asiallista yrittää valtuustoon lupaamalla vastustaa venäläisten viisumivapautta?

Toimituksen poiminnat

Sivut