Raja-ajatuksia Mietteitä kaakonkulmalta

Soinin liekinheitin

Selvästi on vaalit tulossa, kun taivaanrannalle on Espoon suunnalta kerääntynyt myrskypilviä. Timo Soini on kaivanut esiin liekinheittimensä ja suunnannut sen kohti vasemmistoliittoa ja vihreitä.

Kaikenlaista olen tältä pastalta lukenut, ja monenmoista on Timo Soini suustaan ja näppäimistöltään päästänyt, mutta tällä kertaa hän on ylittänyt itsensä. Vaatii paljon osaamista saada aikaan moinen olkiukkojen paraati, jolle onkin sitten helppoa naureskella samanmielisten joukossa. On ymmärrettävää, että puolueen puheenjohtajalla ja kansanedustajalla on muitakin kiireitä kuin vastata bloginsa kommentteihin, mutta tyylitaju ei ole ollut matkassa, kun tuollaista purkausta on tuotettu.

Jokaisella rivillä kiehuu viha eri tavalla ajattelevia kohtaan - ja kyseessä on sentään julkisesti uskovainen mies. Onko kristinuskon perussanomasta poistettu lähimmäisenrakkaus? Jos ei ole, Soini siitä huolimatta tajunnee, että liekityksen kohteeksi joutuneita puolueita äänestää 15-20 prosenttia suomalaisista, ja siksi on vaikeaa keksiä syytä, miksi Soini on valinnut tuollaisen tyylilajin. Vaikka se kipeää tekisikin, me asumme samassa maassa, ja siksi meidän pitäisi tulla jotenkin toimeen keskenämme, ja se edellyttää jonkinlaisia käytöstapoja meiltä kaikilta, ja varsinkin maan johtavilta poliitikoilta. Niinpä koko kirjoitus onkin ehkä tarkoitettu omien rivien suoristamiseen ennen kuntavaaleja. Muuta tarkoitusta sille on vaikeaa keksiä, koska mitä hyötyä on tyhjäpäisestä riitelystä tämän kokoisessa maassa?

Pienen miettimisen jälkeen muistin, missä olen nähnyt samanlaista kirjoittelua: uskonnollisten fundamentalistien teksteissä. Ja onneksi asiaa on jopa tutkittu. Tuolla fundamentalismi määritellään ideologialtaan näin:

  1. Pelätään oman uskonnon ja sen perinteiden marginalisoitumista; perusajatus on kriisi
  2. Traditioon on valittu perinteitä, joita puolustetaan kynsin ja hampain
  3. Maailmankuva on dualistinen: on hyvä ja paha, valo ja pimeys
  4. Auktoriteetti on erehtymätön
  5. On käynnissä suuri taistelu hyvän ja pahan välillä, ja hyvä on voittava

Organisaatioltaan fundamentalismi on tällaista:

  1. Jäsenet ovat valikoitu joukko
  2. Rajat muihin ovat selvät
  3. Karismaattinen johtaja, jonka ympärillä kaikki pyörii
  4. Käyttäytymisen täytyy olla tietynlaista

Näistä vain joukon valikoituvuus ei oikein sovi Soinin legioonaan, mutta muista kyllä on merkkejä. "Suomalainen kulttuuri" on kuulemma uhattuna, joten sitä pitää käydä puolustamaan täysillä rynnistäen. Suomalaisuuden merkeiksi on julistettu esim. markka ja kristinusko. EU on paha, PS on hyvä. Milloin joku perussuomalainen on arvostellut Soinia?

Tätä taustaa vasten Soinin kirjoitus muuttuu ymmärrettäväksi. Siinähän vain saarnamies pelotteli seurakuntaansa helvetin lieskoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

- Auktoriteetti on erehtymätön
- Karismaattinen johtaja, jonka ympärillä kaikki pyörii

Mikä oli todistettava.

Milloin perussuomalaisten puheenjohtaja on viimeksi vaihtunut? Milloin perussuomalaisten puoluekokouksessa on pitänyt äänestää puolueen puheenjohtajasta? Onko mielestäsi korrektia näyttää keskisormea n. viidennekselle äänestäjistä?

Käyttäjän amgs kuva

Huomenta Jussi! En ihmettele Soinin retoriikkaa vaan sen ajankohtaa. Ollaan erittäin kriittisessä tilanteessa ja mies ei pysty muuhun kuin muiden haukkumiseen ehdotuksien sijasta. Koska Soinin "Ploki" on suljettu kommentoinnille, jutun tarkoitus voi olla vain sanella "omille", mitä heidän pitäisi kertoa Vihreistä ja Vasemmistoliitosta. Se sopii auktoriteetille.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Minun mielestäni tuollaiselle retoriikalle ei ole olemassa sopivaa aikaa, mutta Soinilla on kai "vanhat puolueet" -levy juuttunut kiinni. Mielenkiinnolla odotan, milloin joku perussuomalaiseksi tunnustautuva ilmoittaa, että hänen mielestään Soini meni liian pitkälle. Odotuksesta voi tulla pitkä...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tervehdys Jussi S.
Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Helsingin Kalliossa, joten kuulin aika paljon retoriikkaa ja agitaatiota sekä erehtymättömän johtajan auktoriteettiin nojaavaa julistusta. Tällä en tarkoita Pelastusarmeijan julistusta pahuuden voimia vastaan ulkoilmakokouksissa Karhupuistossa iloisen musiikin säestyksellä:)

Tämä kaikki tapahtui kauan ennen Soinia ja Persuja, joiden retoriikka on vielä aika kesyä.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Jussi, olet oikeassa tuossa fundamentalisti-uskovais-vertailussa. Vielä selvemmin nämä kirjaamasi piirteet sopivat PS:n sisällä olevaan Halla-aho-kulttiin, jossa Mestaria palvotaan kritiikittömästi ja hän pitää opetuslapsensa vielä tiukemmassa henkisessä lieassa kuin Iivisniemen Paavi konsanaan.

Soinin uusin kirjoitus vahvistaa mielestäni sen, mikä on nähty jo aiemmin tänä vuonna. Halla-aholainen ja hommalainen ajattelu ja retoriikka on uponnut yhä paremmin myös puoluejohtajaan itseensä. Mitä tästä vielä seuraakaan? Odotamme mielenkiinnolla varsinkin sitä vaihetta, kun Turkkila saa paljon mainostetun propagandakoneistonsa käyntiin. Minkälaista tekstiä rupeaa sitten tulemaan?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Maailman talousasiantuntijat näyttävät olevan Soinin kanssa samaa mieltä. Miksi?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Maailman talousasiantuntijoista kovin moni on tuskin ottanut kantaa Pride-kulkueisiin tai Helsingin romanikerjäläisiin. Lisäksi kyseessä on niin laaja joukko, että tuskin he kaikki ovat Soinin kanssa samaa mieltä.
Niin tärkeä asia kuin Euroopan talouskriisin hoitaminen onkin, se ei ole tämän kirjoituksen aiheena, joten voinemme jättää sen nyt sivuun. Pyytäisinkin sinulta vastausta siihen, onko oikein näyttää keskisormea n. viidennekselle äänestäjistä.

Jouko Koskinen

Sitä keskisormea kun näyttää 90%'lle suomalaisista niin puolue kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä. Hyvä merkki Suomelle - arvaa mikä puolue?

Jouko Koskinen

Yksi demokratian pyhistä periaateista on opposition olemassaolo. Tätä on nyt vakavasti loukattu kun hallitus on näyttävästi siirtymässä Soinin lijalle mm. EU / Velkakriisin suhteen. Opponointi on ollut pakko siirtää pärstäkerroinlinjalle.

Näin hämätään taustalle todellinen oppositio; StalinismiLeninismin kumouskoulun käyneet jotka ymmärtävät että yhteiskunnan hajoittaminen tapahtuu parhaiten sisältä käsin. Hallituksesta - Audin takapenkiltä.

Petteri Forsten

Tuollaisen älämölön jälkeen luuletko että ketään kiinnostaa? En tiedä tuleeko se yllätyksenä, mutta vaikka mustan blokin anarkistit ovat monessa asiassa ihan faktisesti oikeassa, aika harva haluaa identifioitua tai hyväksyä heidän toimintaansa.

Ihan samalla tavalla harva normaali suomalainen kansalainen haluaa identifioitua räyhääjiin tai kuunnella soinismeja tai tossavaismeja päivästä toiseen. Soinin purkaus oli samalla tasolla Akuliina Saarikosken kirjoitusten kanssa, paljon ääntä ja suhteellisuudentaju selkeästi rajallinen. Soinilta ja Tossavaiselta tulee näinä päivinä enemmän kaljakuppila-aforismeja joita on kiva heitellä samanmielisten kanssa, kuin kylmää faktaa.

Mutta pelatkaa miten haluatte, saatte iloiseen joukkoonne taas varmasti hyvää porukkaa. Harmi vaan että ne teidän järki/asia-ihmiset joutuvat tuollaisten verkonpainojen hukuttamaksi.

Markku Toivonen

Soinin "ärhäkälle" ulostulolle lienee hyvin yksinkertainen syy. Lanta on nyt levitetty pelloille. Kesästä tulee lämmin ja kuiva. Huolena on, että haju hälvenee ja kansa unohtaa miksi kehotettiin nousemaan barrikadeille.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

En tiennytkään, että maailman talousasiantuntijat ovat esittäneet kommentteja kotimaamme Vihreistä, Vasemmistoliitosta sekä näiden suhtautumisesta eutanasiaan ja homoliittoihin. Oppia ikä kaikki.

No, eipä mitään. Tänään sitten plokissa jutusteltiin Keskustasta, eli järjestyksessä mennään.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Vielä pieni pyörän satulassa syntynyt ajatus: Koska Leskinen luottaa maailman talousasiantuntijoihin, hän varmaan luottaa myös maailman ilmastoasiantuntijoihin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tituleeraan itseäni sitoutumattomaksi, vaan julkisesti olen jo myöntänyt, että PerusSuomalaisten ajama linja on sen verran kuosissa, että sinnepäin myös sisäinen kompassini näyttää.

Fundamentalismi ei tähän kuvioon sovi. Aiemmin pidettiin selviönä sitä, että meillä on kolme suurta ja sitten ne muut. Viime vaalien jälkeen tilanne muuttui radikaalisti kun tulikin neljä suurta. PS:n vaalivoitto loi aivan uuden kuvion poliittisella shakkilaudalla.

PS.n vaalivoitto toi tilanteen, jossa peruspuolueet joutuivat miettimään omat kuvionsa aivan uudella tavalla. Kääntäen voisi sanoa, että samaan syssyyn PerusSuomalaiset joutuivat paniikkiin. Mitä tehdään kun marginaaliseksi protestipuolueeksi leimattu organisaatio yht'äkkiä onkin ns. suurten joukossa. Vallan keskiössä. On aivan luonnollista, että tässä tilanteessa heidän leirissään linjat ovat hakusessa.

Henkilönä Soini on ulospäin sama kuin PS puolueena. En väitä vaan tiedän, että tilanne nimenomaan Soinin osalta on kiusallinen. Iso puolue ei voi, eikä saa tukeutua yksien hartioitten varaan. Ko. puolueesta ei vielä ole profiloitunut sellaisia kykyjä, jotka voisivat haastaa Soinin vaikkapa puheenjohtajakilvassa. Verrataan vaikka keskustaan. Tasan varmaan sellaisia tulee ja silloin tilanne "normalisoituu" omalla tavallaan.

Kokoomuksen puoluekokous oli katastrofi. Siellä fundamentilaisuus toteutui sanan aidoimmassa merkityksessä. Eipä tuo SDP:n läpihuutojuttukaan hyvä esitys ollut. Eli ei mitään uutta auringon alla. Varmana pidän sitä, että PS puolueena on jäänyt poliittiseen kenttäämme yhtenä voimatekijänä. Tulevaisuus näyttää.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Jouko Koskinen: "Sitä keskisormea kun näyttää 90%'lle suomalaisista niin puolue kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä. Hyvä merkki Suomelle - arvaa mikä puolue?"
Jaa, tämä on aika vaikea... Perussuomalaiset on ainakin hyvällä tiellä, muiden eduskuntapuolueiden en ole huomannut moiseen viharetoriikkaan turvautuneen.

Jouko Koskinen

Yksi demokratian pyhistä periaateista on opposition olemassaolo. Tätä on nyt vakavasti loukattu kun hallitus on näyttävästi siirtymässä Soinin lijalle mm. EU / Velkakriisin suhteen. Opponointi on ollut pakko siirtää pärstäkerroinlinjalle.

Näin hämätään taustalle todellinen oppositio; StalinismiLeninismin kumouskoulun käyneet jotka ymmärtävät että yhteiskunnan hajoittaminen tapahtuu parhaiten sisältä käsin. Hallituksesta - Audin takapenkiltä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

En oikein osaa yhdistää kommenttiasi omaan kirjoitukseeni. Minähän esitin toisenkin perusteen: omat joukot pitää saada järjestykseen, ja vanha, hyväksi koettu keino on yhteinen vihollinen. Jos sellaista ei ole, pitää se luoda, ja mielestäni juuri sitä Soini tavoitteleekin.

Uskonto oli vain vertailukohtana, ja siitäkin ainoastaan fundamentalistinen versio. Perussuomalaiset näyttää vähitellen muuttuvan uskonlahkoksi. Meille muille tällä on merkitystä siksi, että uskonlahkot eivät yleensä ole kovin kykeneviä yhteistyöhön ja kompromisseihin, joita monipuoluedemokratiassa väistämättä tarvitaan. Soinin tähtäimessä lieneekin siis yhden puolueen enemmistöhallituksen pääministeriys.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Soini kertoi vaan rehellisesti vihreiden aikaansaannokset. Ja kylläpä niitä näyttää olevan - paljon!

Tapani Savolahti

Timo Soinin kirjoitus oli rimanalitus, perussuomalaisena äänestäjänä olen pettynyt.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Seppo Leskistä pidän kunnon miehenä jonka riippakivenä oman linjan sisäistämiseksi ja esille tuomiseen on solidaarisuus Timo Soinin suuntaan.

Timo Soinista en loppujen lopuksi tiedä onko kyseessä lintu vai kala. Henkilönä hän on elämäntehtävän ottanut ihminen - Veikko Vennamon perillisenä. Tavallaan jokin solidaarisuusketju tässäkin. "Jytkyn" jäkeen jaksamisensa äärirajoilla ponnisteleva, etenkin kun puolueen siipien alla on tuo hommasiipi jatkuvana ongelmana.

Poliitikkona taas - eihän tuosta ota selvää Timo Anttilan kissakaan. Hallitsee sen, miten kansanedustajapaikkoja saadaan, mutta ei sitten hallitse sitä mihin noita rontteja voitaisiin käyttää. Vähemmillä raastupareissuilla etenkin.

Kyllä tässä maassa persuja tarvitaan. Herättelijöinä ja kyseenalaistajina jos ei muuten. Sisulaisia en laske persuiksi, mutta kyllä heillekin on demokratiassa paikkansa - niin kauan kuin eivät yritä kaataa sitä demokratiaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Jytkyn" jäkeen jaksamisensa äärirajoilla ponnisteleva,"

Säätiön hallituksen kokoonpanokin kertoi ettei uusia luottomiehiä ole.
Vistbacka ja siinä se, lukuun ottamatta sitä että eduskuntaryhmän pj. Ruohonen-Lerner selvittää ongelmatilanteita medialle.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012042415496065_u...

Toimituksen poiminnat

Sivut